Olejek rycynowy to produkt wytworzony z rośliny zwanej rycynus pochodzącej z krajów afrykańskich. Jego właściwości znane były już od dawna. Zaliczyć do nich można nie tylko działanie przeczyszczające (jak pisze na etykiecie naklejonej na flakoniku), ale pielęgnacyjne i odżywcze dla skóry, włosów, rzęs oraz paznokci. Jako iż olejek rycynowy jest najbardziej błyszczącym z olejków, często wchodzi w skład kosmetyków tj. pomadek czy błyszczyków. Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na bazie olejku rycynowego są bardzo proste.

Aby wykonać na przykład domową maskę pielęgnacyjną na włosy wystarczy zmieszać 1 łyżeczkę olejku z 1 żółtkiem jaja oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Tak przygotowaną mieszankę należy wmasować we włosy oraz w skórę głowy i pozostawić na całą noc. Rano dokładnie spłukać i umyć włosy szamponem, do którego również możemy dodawać olejku. Produkt ten odżywia także brwi i rzęsy, wystarczy nałożyć go na czystą szczoteczkę z tuszu i aplikować na rzęsy oraz brwi. Olejek rycynowy jest bardzo dobrym środkiem na suchą skórę. Dzięki niemu zatrzymuje ona w sobie wilgoć, staje się gładsza i odżywiona.
Olej z rycynusa jest powszechnie znany i dostępny w każdej aptece, to złoty środek za niewielką cenę. Warto zaopatrzyć się w ten produkt, ponieważ posiada tyle zalet, że nie sposób go nie nabyć i używać po to, aby stać się piękniejszą!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć × 8 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>