Argan oil and fruit

Złoto Maroka, płynne złoto Berberów, bio-eliksir młodości – to tylko niektóre z określeń, którymi spece od reklamy okraszają niezwykle popularny w ostatnich miesiącach olejek arganowy. Można znaleźć go w całej gamie kosmetyków – w kremach, maseczkach, balsamach i odżywkach, a ostatnio nawet szampony i żele pod prysznic zachęcają do kupna zawartością tego cennego składnika. Arganowe szaleństwo trwa i nie wydaje się, aby szybko miało się zakończyć – jednak, aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw jakie olejek ten oferuje, najlepiej stosować go solo – w jego najczystszej, nieprzetworzonej postaci!

Olejek arganowy – towar naprawdę luksusowy

argania spinosa kernelOlej arganowy pozyskiwany jest z owoców drzewa arganii (argania spinosa), które rośnie wyłącznie na półpustynnych terenach Maroka. Ten w 100% oryginalny i naturalny, tłoczony tradycyjną metodą na zimno, to prawdziwy skarb – bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9 oraz ogromną dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ze względu na ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko), pracochłonny proces pozyskiwania oraz fakt, że na 1 litr potrzeba aż 30 kg owoców – jest jednym z najdroższych olejów na świecie. Jednak w wysokiej cenie odzwierciedla się jego jakość.

Jeszcze kilka lat temu prawie zupełnie nieznany w naszej szerokości geograficznej  – pojawił się na zachodnim rynku  z marszu podbijając serca europejskich konsumentów. Początkowo dostępny tylko w ekskluzywnych delikatesach, z upływem czasu stawał się coraz bardziej pożądany i stopniowo wkradał się pod strzechy. Dziś jest niesamowicie modny – i to nie ze względu na jego zastosowanie kuchenne – bywa przecież określany jako trufle, czy kawior wśród olejów – ale na zakrawające o legendę właściwości kosmetyczne. Jego miłośnicy (a za nimi producenci kosmetyków) twierdzą, że doskonale sprawdza się w pielęgnacji całego ciała – pomaga zniszczonym włosom, skórze przywraca jędrność i elastyczność, skutecznie hamuje działanie wolnych rodników, chroni przed agresywnym działaniem czynników atmosferycznych – jednym słowem: ideał! Ile w tym prawdy?

Drogocenne właściwości oleju arganowego

Naturalny, zimnotłoczony i nierafinowany olej arganowy posiada korzystne właściwości medyczne, spożywcze, jak i kosmetyczne. Nas najbardziej interesują te ostatnie – a jest ich co niemiara – m.in. chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia, poprawia elastyczność, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, czy poparzeń słonecznych. Olej arganowy polecany jest przede wszystkim w pielęgnacji skóry twarzy i dekoltu, ale również włosów (zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania zniszczonych końcówek) by zapewnić ochronę przed działaniem słońca, ale także załagodzić skutki stylizacji na gorąco – przy pomocy suszarki, czy prostownicy.

Działanie przeciwzmarszkowe i ochronne

arganowapielegnacjaZe względu na wysokie stężenie witaminy E olejek arganowy ma silne działanie antyoksydacyjne – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej i starzejącej się, a także suchej, podrażnionej i zniszczonej –  a więc takiej, która wymaga regeneracji, wzmocnienia bariery lipidowej oraz regulacji pracy gruczołów łojowych. Dzięki obecności kwasu oleinowego pozostałe składniki aktywne (m.in związki fenolowe, kwas ferulowy i karotenoidy) szybko i efektywnie wnikają w głąb skóry, przynosząc jej natychmiastową ulgę i załagodzenie procesów zapalnych, a w dłuższej perspektywie czasu wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową.  Już kilka kropli czystego olejku, nakładane przed snem szybko i w zauważalny sposób poprawia wygląd cery – koi ją, spłyca zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu kolejnych. Zapewnia także ochronę przed agresywnym działaniem słońca, wiatru i niskich temperatur.

Działanie wzmacniające, łagodzące i przeciwzapalne

Dzięki obecności fitosteroli (m.in.  spinasterolu), skwalenu i NNKT olejek arganowy ma umiarkowane działanie przeciwzapalne, łagodzące oraz sprzyjające gojeniu się drobnych ran i zadrapań. Wspomagając regenerację bariery hydrolipidowej, uzupełniając niedobory składników tłuszczowych (ceramidy!) oraz działając zabójczo na mikroby stosowany miejscowo jest znakomitym remedium na różne niedoskonałości skóry (m.in. wypryski, czy trądzik, ale także pomocniczo w wielu poważniejszych schorzeniach dermatologicznych). Pobudzając komórki skóry do aktywnej odnowy zapobiega powstawaniu blizn i przebarwień.

Olej olejowi nierówny, czyli nie daj się oszukać

Niesamowita popularność “płynnego, marokańskiego złota” sprawia, że jest on dziś łatwo dostępny, nie tylko jako składnik kosmetyków, ale także jako produkt samodzielny w wielu drogeriach i sklepach z produktami EKO. Oferta jest bardzo szeroka, jednak  tylko oryginalny produkt zawierający 100% oleju arganowego posiada opisywane właściwości pielęgnacyjne.

Olej arganowy przeznaczony do celów kosmetycznych posiada żółte zabarwienie oraz charakterystyczny dla świeżych orzechów, z których jest wytwarzany zapach – dość specyficzny, po którym można ów olej rozpoznać. Powinien mieć płynną, klarowną i oleistą postać. Do celów spożywczych stosuje się natomiast olej z prażonych orzechów arganowych – ze względu na to ma on o wiele mniejsze walory pielęgnacyjne i nie jest polecany jako składnik kosmetyków.Od oleju kosmetycznego odróżnia go zapach prażonych orzechów oraz nieco ciemniejsza barwa. ponadto jest on z reguły tańszy od kosmetycznego.

ecocertKupując olej dla siebie pamiętajmy o tym, aby wybrać produkt najbardziej wartościowy – powinien zawierać tylko i wyłącznie 1 składnik z informacją 100% oleju arganowego (argan oil, argania spinosa oil, Argania Spinosa Nut Oil, Kernel Oil) oraz certyfikat – np. ECOCERT – wydawany wyłącznie produktom naturalnym i ekologicznym, który jest gwarancją ich najwyższej jakości i oryginalności.

A może ten cudowny olej już gości w waszej kosmetyczce? Dajcie znać w komentarzach jak się spisuje i jakie udało wam się osiągnąć efekty!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 5 = czternaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>